Home Anna van Ewsum Boek over Anna van Ewsum Foto's van de voorstelling (juli 2011)
Anna-
filmpje

Cast Locatie In de pers Lezingen over Anna van Ewsum Contact Vrienden van 'Anna'Anna, de cast

De meeste portretfoto's op deze pagina zijn gemaakt door Anouk Hummel.
De teksten werden geschreven in het voorjaar van 2011.


Kirsten Zeef speelt Anna van Ewsum
Kirsten speelt
Anna van Ewsum
Wie is Kirsten Zeef?
Kirsten woont in Groningen en doet momenteel een werkstage bij StadjersTV, onderdeel van OOG Radio en TV. Hier mag ze eigen werk verrichten: zelf filmen, regisseren en monteren. "Toneelspelen ligt vast in mijn DNA-blauwdruk. Te lang heb ik krampachtig geprobeerd hier niets mee te doen, maar dat lukte gelukkig niet! Nadat ik in de zomer van vorig jaar Helena van Troje, in 'Trojaanse vrouwen' (afstudeerproductie van Ren van Schiebergen) heb mogen spelen, was ik definitief om. Van toneelspelen word ik heel gelukkig. En waarom zou je iets net doen, als je er zoveel energie van krijgt en plezier aan beleeft?"

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"In november kreeg ik een mailtje doorgestuurd van mijn moeder, met een krantenbericht van de auditie voor 'Anna'. Ik dacht: ''Ik kom niet uit Leek of omgeving, dus ik mag vast niet meedoen; wat jammer, want dit is een rol die ik heel graag zou willen spelen...'' Maar ik ben toch gegaan. En daar heb ik geen spijt van gekregen. De volgende dag al ging de telefoon en kreeg ik te horen dat ik Anna mocht spelen. Uit m'n dak ging ik! Een fantastische uitdaging. Een openluchtspektakel op een prachtige locatie (stond al op m'n verlanglijstje), met (ervaren) medespelers van wie ik kan leren, en ik mag k nog een mooie 17e-eeuwse jurk aan? Daar hoefde ik niet over na te denken... Heel graag!"

Wie is Gerard Hilbrants?
Gerard werd 53 jaar geleden geboren in de stad die het in de tijd waarin Anna zich afspeelt zwaar te verduren had. Groningen hield stand, maar Noorderhoogebrug, waar hij nu alweer zon 24 jaren samen met zijn vrouw en drie kinderen woont, niet. Hier kwam Gerard in contact met het amateurtoneel: hij zou beginnen als figurant met n zin tekst, het werd een grote rol. Daarna is het toneelvirus niet meer verdwenen. Hij speelde bij Nieuw Leven in Noorderhoogebrug, bij de Grunniger Sproak, in 'Geluk is niet te Huur' (van de Prins van Groningen), bij het Complot en sinds drie jaar bij de Rederijkerskamer Thalia te Bedum. Gerard werkt bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. En naast toneel? "Boeken, muziek en het campingleven."

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Dat is het gevolg van een onverwachte gebeurtenis. De rol van Bauko zou gespeeld worden door Rudolf Cruiming. Ruud kreeg helaas half mei een auto-ongeluk waarbij hij flink gewond raakte en niet door kon gaan. Zes weken geleden werd ik gebeld met de vraag of ik de rol op mij wilde nemen. Mijn reactie: 'Mail me de tekst en geef me een dag bedenktijd.' Tijdens het lezen werd ik al snel enthousiast. Wat een geweldig openluchtspektakel, wat een prachtige locatie met ook nog historische relevantie. En voor mij als toneelspeler een fantastische uitdaging! Lang nadenken was niet nodig: ik deed het heel graag! ...Maar wel met gemengde gevoelens richting Ruud. Hem dank ik voor zijn geuite vertrouwen in mij."
Gerard speelt
Bauko, de komediant

John van der Velde speelt Rombout Verhulst


Tjerk Heikens speelt Georg Wilhelm von Inn- und Kniphausen (eigen foto)
Tjerk speelt
Georg Wilhelm von
Inn- und Kniphausen

Wie was Tjerk Heikens?
In memoriam: Tjerk is helaas in juni 2015 plotseling overleden, twee jaar nadat hij - twee jaar na 'Anna' - met succes de rol neerzette van 'Folef von Inn- und Kniphausen' in het toneelstuk Folef, dat vijf keer werd uitgevoerd op openluchtpodium Nienoord in Leek. Tjerk was een vriendelijk en joviaal mens en een goed acteur.

Dit is wat we in 2011 over hem op de site hebben gezet en wat hij zelf heeft verteld:


Tjerk woont in Groningen. Vanaf 2003 kreeg hij een passie voor acteren. Hij deed de ATS (Amateur Toneel School) in Groningen en nam er deel aan verschillende producties. Daarnaast volgde hij geregeld theaterworkshops. Vorig jaar speelde hij in 'Trojaanse Vrouwen', dit seizoen zit hij bij zowel theatergroep KURK in het stuk Paradijs als bij theatergroep Speelus die eenakters laat zien. Verder figureerde hij in de film Wild Romance en trad hij op in een tv-filmpje voor 'Verre Verwanten'. Het leuke van acteren is dat je dan even iemand anders mag zijn. De uitdaging is dat je jouw personage niet moet gaan spelen maar dat je die persoon bnt.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
Aan de ene kant is dit een geweldig leuk project. Aan de andere kant schijnt het bloed van de Van Ewsums door mijn aderen te stromen; dat maakt het voor mij nog bijzonderder dan het al is. Toen ik het bericht zag voor de audities, wilde ik meedoen. Helaas kon ik toen niet omdat er wordt gerepeteerd op dezelfde dag als bij KURK. Afgelopen maart waren de voorstellingen van KURK en nu heb ik tijd. Ik was blij verrast dat ik werd gevraagd om de rol van Georg Wilhelm op mij te nemen. Daar kon ik geen nee tegen zeggen.

Wie is John van der Velde?
John is geboren (42 jaar geleden) en getogen in Leek, daar waar 'Anna' zich vroeger afspeelde. Hij heeft een eigen bedrijf in het leveren en plaatsen van glazen producten, zoals isolatieglas en veiligheidsglas, achterwanden en deuren. Hij heeft altijd al interesse gehad voor toneelspelen, alleen kwam het er nooit van. Totdat hij eens bij n voorstelling mocht invallen voor iemand. Sindsdien speelt hij elk jaar mee in het sprookjestoneelstuk van o.b.s. de Nijenoert in Leek. John is vader van twee kinderen. Zijn vrouw is ook heel actief met acteren, onder meer bij Speelgroep Leek en bij het al genoemde sprookje.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Ik heb mij aangemeld voor Anna, omdat het mij leuk lijkt om deel uit te mogen maken van de geschiedenis uit deze omgeving. Verder vind ik het leuk om met nieuwe mensen te mogen spelen en hier weer van te leren. Bovendien is het altijd fijn om met zo'n nieuwe groep een geweldig stuk te mogen opvoeren. En dat op een prachtige locatie, de borg Nienoord."
John speelt
Rombout Verhulst

John van der Velde speelt Rombout Verhulst
Sandra Jol-Hartzema speelt Pietje (eigen foto)


Sandra speelt
Pietje

Wie is Sandra Jol-Hartzema?
Sandra is trainingsacteur van beroep.
Van kinds af aan heeft ze al
belangstelling voor theater
en ze speelde rollen
in diverse producties.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Op mijn verkenningstocht door
Noord-Nederland wil ik proeven
van alles wat deze mooie
provincie op theatergebied
te bieden heeft."

Wie is Sierk Jan Schotanus?
"Heel lang geleden in Friesland geboren, maar al weer meer dan 20 jaar woonachtig in het Groningse Westerkwartier. Hier naar toe gekomen voor het werk, maar na te zijn getrouwd met een echte Leekster, hier met geen stok meer weg te krijgen."
Sierk Jan is vader van een prachtig stel kinderen van wie de laatste in het voorjaar van 2011 wordt verwacht. De oudste wordt dit jaar 27. "Al vanaf mijn vroege jeugd heb ik geacteerd. Het begon met voordragen staande op een keukenstoel tijdens de kleuterschooljaren. Echt acteren werd het in de kerstspelen in de kerk en bij de jaarlijkse voorstellingen van een christelijke jongerenvereniging. Al een jaar of tien speel ik inmiddels bij de Speelgroep Leek (jaalrijks openluchtspel) en 'het Sprookje' (al 60 jaar een traditie in Leek, voor schoolkinderen)."

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Al een aantal jaren ben ik als vrijwilliger betrokken bij verschillende activiteiten op en rond de borg Nienoord. Als er dan op 'mijn' borg een toneelstuk over de vroegere borgbewoners wordt opgevoerd, wil ik daar natuurlijk bij zijn en een rol spelen. Aan ervaring als vader van opgroeiende kinderen geen gebrek. Het is niet zo moeilijk om me in te leven in de rol van stiefvader van Anna..."
Sierk Jan speelt
Rudolf Wilhelm von
Inn- und Kniphausen


Sierk Jan Schotanus speelt Rudolf Wilhelm van Inn- und Kniphausen
Jan Nederhoed speelt Gijsbert


Jan speelt
Gijsbert

Wie is Jan Nederhoed?
Jan Nederhoed is 48 jaar en getrouwd met Trees. Samen hebben ze twee jongens, Daan van 19 en Frank van 16 jaar. Ze hebben hun eigen worstmakerij in Leek. "Ondanks dat ik in Emmen ben geboren voel ik me een echte 'Leekster', waarschijnlijk omdat ik al 46 jaar hier woon. Met Nienoord hebben mijn vrouw en ik een bijzondere band omdat we er 22 jaar geleden zijn getrouwd."

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Nadat wij vorig jaar onze slagerij in Nieuw-Roden hadden gesloten, vond ik het leuk om m'n oude hobby toneel weer op te pakken. Toen ik las over 'Anna' leek mij dat helemaal geweldig. En dat is het ook! Ik speel de rol van Gijsbert, een turfsteker uit de regio. Ik doe mijn best om er een leuke invulling aan te geven."

Wie is Jaap Klijn?
Jaap Klijn is geboren en getogen in Tolbert. De laatste jaren woont hij in Leek. In het dagelijks leven is hij manager bij een cardiologische research-organisatie. Jaap is getrouwd en ze hebben drie zoons, van wie de jongste nog thuis woont. "Sinds vijftien jaar ben ik lid van de rederijkerskamer Vredewold, daar speel ik toneel. Daarnaast heb ik een regiecursus voor amateurtoneel gevolgd. De jeugd van de rederijkers heb ik geregisseerd en tegenwoordig regisseer ik ook bij Vredewold.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
Nadat ik het stukje in de krant zag staan over Anna werd ik nieuwsgierig. Het decor waarin het stuk opgevoerd wordt is prachtig. Mijn toneelervaring binnen Vredewold beperkt zich met name tot blijspelen, het spelen in een heel andere setting trok me aan. Ik hoop als predikant een leuke bijdrage aan Anna te kunnen leveren.
Jaap speelt
Nicolaus Barlinkhof

Jaap Klijn speelt Nicolaus Barlinkhof
Anouk Hummel speelt Trijntje


Anouk speelt
Trijntje

Wie is Anouk Hummel?
Anouk Hummel is geboren in Lettelbert maar woont inmiddels in Groningen. Ze is student en in het weekend werkt ze als serveerster in een restaurant. Op de lagere school maakte ze kennis met met drama. Behalve in 'Anna' speelde ze ook in As, de theaterproductie van de USVA. Naast toneelspelen interesseert ze zich voor fotografie en is ze gek op muziek.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Toen ik het stukje in de krant zag staan dacht ik: waarom niet? Het doen van auditie was voor mij al een uitdaging en nieuwe ervaring op zich. Het is erg leuk om deel te mogen zijn van een nieuwe groep en te spelen in een stuk dat zich afspeelt in de 17e eeuw."

Wie is Judith Elzer?
Sinds anderhalf jaar woon ik samen met mijn man en dochter Julia van 4 in Niebert, in een heerlijk huis buiten het dorp. Ik ben 39 jaar en hou van zingen en spelen... Wij hebben een eigen bedrijfje: we staan met olijven op de markt en hebben een website waar je bestellingen op kan plaatsen: www.lekkereolijf.nl

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Vorig jaar heb ik meegedaan met de theaterproductie van SWET 6. Hartstikke leuk! Heb ik erg van genoten. Vooral de dynamiek van een groep mensen die samen toewerken naar een voorstelling... Heel bijzonder om elkaar in een relatief korte tijd te leren kennen! Via een medewerker van SWET hoorde ik dat er audities waren voor Anna en daar werd ik heel enthousiast van, dus daar ben ik heen gegaan. Natuurlijk in eerste instantie voor de rol van Anna... Maar ik moet eerlijk zeggen dat 'Beetke' me wel erg goed past... In de voorstellingen heb ik veel zin!"
Judith speelt
Beetke van Rasquert

Judith Elzer speelt Beetke van Rasquert
Kars Jol speelt Johannes Woltherus


Kars speelt
Johannes Woltherus

Wie is Kars Jol?
Kars Jol is uitgever en trainer van beroep en heeft theater als passie. Hij trad in 2009 op in de theatermarathon De Bokkerijders van Greg & Baud Productions, uitgevoerd in het Kwadrant Theater in Zoetermeer. Als Randstedeling verhuisde hij in 2010 naar de provincie Groningen waar hij eindelijk een plek vond om van te houden.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Mijn liefde voor theater en mijn nieuwe thuis deden me op de audities van Anna belanden, en vanaf dat moment geniet ik van de rijke historie van Leek en omgeving."

Wie is Anne Maaike Klooster?
Geboren in Groningen en opgegroeid in Zuidlaren. Ze is derdejaars studente van de de School voor de Kunsten, richting Artiest, Drama. Heeft al in meerdere producties gespeeld. Ze heeft onder andere een voorstelling gemaakt met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, in samenwerking met Frank Groothof, voor het Kamermuziekfestival. Ook werkte ze samen met Theatergroep DOX, voor het Jonge Harten Festival in Groningen. Ze heeft verder twee voorstellingen zelf geschreven en gespeeld, de kindertheatervoorstellingen Floddertje en de Kikkerkoningin. Tot slot is - naast theater - zingen k haar passie.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Ik vind het een leuk stuk, en in die zin vernieuwend, omdat ik nog nooit een stuk in deze stijl heb gemaakt. En het is natuurlijk ook op een prachtige locatie. Ik vind het belangrijk om de methodes van zoveel mogelijk verschillende regisseurs te 'observeren', zodat je je daardoor kan laten inspireren. En natuurlijk heb ik de drang om zoveel mogelijk te spelen, hoewel ik nu het grootste deel van de tijd aan de andere kant van de schermen zit, als regie-assistente."
Anne Maaike speelt
Klaartje
en is regieassistente
Anne Maaike Klooster speelt Klaartje en is regie-assistente
Ben Klijn speelt Tjeerd


Ben speelt
Tjeerd

Wie is Ben Klijn?
Ben Klijn is geboren in Tolbert. In 2010 begon hij met de mbo-opleiding Bouwkunde, op het Alfa-college in Groningen. "Vier jaar geleden kwam ik bij het jeugdtoneel van de Rederijkerskamer Vredewold en heb daar nou ongeveer vijf stukken gespeeld", aldus Ben. "Ook heb ik meegedaan aan de productie 'Dichterbij' bij het Noord Nederlands Toneel." Naast toneel is korfbal ook zijn hobby. Hij speelt bij korfbalclub Rodenburg, in de A1.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Ik heb me opgegeven voor Anna omdat het me een uitdaging lijkt om met zulke ervaren mensen te spelen."

Wie is Martin Vinken?
Martin Vinken woont in Leek. Hij heeft veertig jaar in het onderwijs gezeten. In het verleden speelde hij regelmatig toneel, onder andere in verschillende openluchtstukken van de Speelgroep Leek en toneelrollen bij het toenmalige operettekoor 'Burlesque' , bijvoorbeeld captain Andy in de 'Showboat' en portier in 'Hochzeitsnacht im Paradies'. Meer dan twee jaar is hij nu suppoost/gids van het Nationaal Rijtuigmuseum op landgoed Nienoord.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Geregeld geef ik rondleidingen waar ook de geschiedenis van de vroegere Nienoordborgbewoners ter sprake komt. Ik ken Anna al zo'n beetje! Vandaar dat toen dit project van start ging middels een auditie, ik de stoute schoenen heb aangetrokken om te laten weten dat ik op een af andere manier graag hieraan wil meedoen. In het toneelstuk komt de rol van een soort notaris voor en die mag ik spelen. Dat vind ik geweldig om te doen."
Martin speelt
een 'notaris'
Martin Vinken speelt een 'notaris'
Loes van Sloten speelt een dievegge


Loes speelt
een dievegge...

Wie is Loes van Sloten?
Veertig jaar lang heeft Loes met genoegen bij het oudste telecombedrijf van Nederland gewerkt. Met evenveel genoegen geniet ze nu al een paar jaar van haar vrijheid. Lezen doet ze graag, evenals puzzelen, fitness, zwemmen en gymmen. Met de (huis)dieren op onze kleine boerderij houdt ze zich ook graag bezig. "En, niet vergeten, toneelspelen, sinds de oprichting in 1998 bij MTV, elke jaar een voorstelling op twee avonden, en af en toe op een eenakterfestival. Allerlei rollen heb ik gespeeld: van zeurpot van een echtgenote tot geheimzinnige waarzegster, van oma op vrijersvoeten tot onnozele verzamelaarster en van rijke vrouw tot op sex beluste dame van vergane glorie."

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Nienoord en zijn bewoners hebben altijd al mijn interesse gehad. Dan lees je in de krant een groot verhaal over een toneelstuk over Anna van Ewsum, waarvoor auditie kan worden gedaan. Hoe verhoudt mijn spel zich ten opzichte van andere, meer ervaren spelers? Daar kun je achter komen door auditie te doen. En wie weet, kan er een rolletje bemachtigd worden. Voor de eerste keer in mijn leven auditie gedaan. Spannend en leuk. Nee, niet om de jonge Anna te worden, dat krijgt geen schmink voor elkaar. Maar ik mag wl meedoen. Ik heb er zin in."

Wie is Willy de Leeuw?
Wil is een getogen Delfzijlster maar ze woont alweer drie jaar in Groningen. Ze volgt een introductiecursus toneel en hoopt vandaaruit te worden toegelaten tot het eerste jaar van de opleiding ATS. Daarnaast volgt ze zanglessen. Onlangs heeft ze meegedaan met een 'buitenspektakel' van het Noord Nederlands Toneel. Overdag doet ze - op zoek naar een baan - vrijwilligerswerk in de welzijnssector.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Via via hoorde ik dat er audities waren voor dit stuk en ik dacht dat er vast ook nog wel andere rollen te vergeven waren. Daarom durfde ik de gok te wagen. Gelukkig mag ik met een klein rolletje als dievegge in dit prachtige stuk meespelen. Het was altijd al een droom om mee te mogen doen in een 'kostuumstuk'. Ik heb er enorm veel zin in en ik hoop dan ook dat de weergoden ons gunstig gezind zijn."
Wil speelt
een dievegge
Wil de Zeeuw speelt een dievegge (eigen foto)
Maritta Hummel speelt een dievegge


Maritta speelt
een dievegge...

Wie is Maritta Hummel?
Marietta werd geboren uit een Friese vader en een Engelse moeder: een mengeling van gehoorzaamheid, opstandigheid en Verdraagzaamheid! ("kortom: altijd wat twijfels..."). Ze is getrouwd met Piet, moeder van een zoon van 21 en een dochter van 18. Al 25 jaar is ze Werkzaam in de gezondheidszorg, met hart en ziel, en actief in het amateurtoneel - eerst als kind en puber op school in Amstelveen en later in verschillende rollen (van een oud omaatje; die moeite heeft met volgen van de wereld om haar heen, dienstmeid in verschillende produkties, tot de DE MEID v Herman Heijermans waarin ik een overspannen vrouw des Huizes speel) op school en in het dorp Lettelbert).

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Ik vind het hardstikke leuk om samen met mijn dochter Anouk (Trijntje) in het stuk te mogen spelen, een kleine bijdrage aan de geschiedenis van toen in het hier en nu te brengen. Het is voor mij uniek - ook al is mijn rol wat klein - om iets te creren, iets bij te dragen, iets van mijzelf te laten zien, er te mogen zijn. Het is fijn om met zijn allen iets neer te zetten. (Sommige twijfels zijn van alle tijden...) Ik wens u, mezelf en al mijn medespelers veel plezier daarbij!"

Wie is Gerda Wolters?
Vanuit Norg verhuisde Gerda, samen met haar man Fred en dochter Pamela, in 1995 naar Leek. Ze werkt in de kinderopvang in Groningen. Daarnaast is ze betrokken bij museum Het Joodse Schooltje in Leek, als bestuurslid/vrijwilligster.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Ik doe mee omdat ik graag eens van dichtbij de ontwikkeling wilde meemaken van een toneelproductie. Zelf ben ik een aantal jaren mentor geweest van een jeugdsymfonieorkest. Destijds vond ik het prachtig om te zien en horen hoe de orkestleden, door goed samen te werken en te repeteren, tot een mooi resultaat kwamen. Bovendien vind ik het ook heel leuk dat een stuk wordt opgevoerd over een familie die belangrijk is geweest voor de geschiedenis van Leek en omgeving. Op deze manier komt de geschiedenis echt tot leven. En dat nog wel op zon schitterende locatie!"
Gerda helpt
in de organisatie
Gerda Wolters helpt in de organisatie
Ger Ruuls souffleert en helpt met decorschilderen


Ger souffleert
en helpt met
decorwerk

Wie is Ger Ruuls?
Ger kun je scharen onder de 'de kat uit de boom kijkende' personen, maar als hij eenmaal de zaken op een rijtje heeft gaat hij ervoor. Ger is geboren Delfzijler, als vijfde kind in het gezin. Na de vroegere academie Minerva begon hij als ontwerper-tekenaar. Hij is getrouwd met Rijna en ze hebben twee dochters. Ger was niet alleen tekenaar, ook inkoper van reproductiematerialen voor bladen en drukwerk n hij werkte bij de spellen- en puzzle-uitgeverij Jumbo in Amsterdam. In 1992 haalde hij de VUT en hij kwam in 1995 in Roden terecht.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"In Arnhem, Groningen en later in Amsterdam heb ik veel voorgedragen en toneelgespeeld. Toen ik hoorde dat men in Leek een toneelstuk over een episode uit het leven van Anna van Ewsum wilde spelen, ben ik bij de auditie voor de hoofdrol geweest en heb ik me aangemeld om met bijvoorbeeld decorwerk te helpen. Ook wilde ik graag de repetities meemaken en zien hoe regisseur en spelers alles vormgeven. Ik heb mij aangeboden als souffleur, de 'engel voor de spelers'. Ik werk graag mee om het publiek een prachtstuk te tonen. De locatie heeft sfeer en het decor is voortreffelijk uitgezocht om de spelers te doen schitteren."

Wie is Pamela Wolters?
Pamela woont vanaf haar vierde in Leek en heeft in de eerste jaren aldaar vaak het familiepark Nienoord bezocht. Tegenwoordig liggen haar interesses wat betreft Nienoord meer bij het prachtige landschap. In de voorstelling speelt zij viool. Naast muziek houdt ze zich in het dagelijks leven bezig met haar studie Engels, musea/kunst, dvd's kijken (heel belangrijk! vooral Engelse series), koffie drinken en natuurlijk haar drie katten.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
Omdat het een heel bijzonder project is op een prachtige locatie! Heel erg leuk om aan mee te werken, vooral omdat ik de ontwikkeling van het spel van het begin af aan heb meegemaakt. Dat was erg leuk om te zien. Door Anna ben ik me weer eens gaan verdiepen in Barok-muziek; normaal gesproken speel ik vrij veel Klezmer en Balkan-muziek. En, last but not least, mag ik een mooie Barok-jurk aan. Need I say more?
Pamela speelt viool
Pamela Wolters speelt viool
Hans ten Berge helpt in de organisatie (eigen foto)


Hans helpt
in de organisatie

Wie is Hans Ten Berge?
Hans is een actieve senior die al bijna
35 jaar in Leek woont, en zich sinds zijn pensionering
bezighoudt met sport en vrijwilligerswerk,
zowel structureel als incidenteel.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Ik doe mee omdat ik me al jaren interesseer voor - en ook
een beetje verdiep in - alles wat zich op Nienoord
afspeelt en heeft afgespeeld.
Ik vervul geen rol in het stuk maar gezien mijn bekendheid
met het landgoed en in het bijzonder het Rijtuigmuseum,
hoop ik me met een rol in de organisatie verdienstelijk
te kunnen maken."

Wie is Fred Wolters?
Fred - nog net 59 jaar oud - is gehuwd met Gerda en is bovendien ook nog eens vader van Pamela. In een vorig leven was hij leraar en psycholoog, maar tegenwoordig bekleedt hij als vrijwilliger een bestuursfunctie bij de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters (VNO). Verder is hij nog zijdelings betrokken bij de Culturele Raad van Leek. Daarnaast heeft hij interesse in de burgerluchtvaart, het lezen van Engelse en Nederlandse boeken, het luisteren naar muziek en het bekijken van films, maar ook een goed toneelstuk gaat er bij hem in als koek.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"De theaterproductie Anna vind ik een geweldig initiatief: de locale geschiedenis wordt door middel van deze prachtige voorstelling op een wel zeer aantrekkelijke wijze opgediend. Ook het feit dat allerlei mensen uit deze omgeving op diverse manieren aan deze productie bijdragen, spreekt mij erg aan. Er zijn uitstekende mensen verzameld: zowel getalenteerde acteurs als prima vaklui achter de schermen. Het spreekt vanzelf dat een voorstelling onder de blauwe hemel mij sowieso, als bestuurslid van de VNO, enorm aanspreekt en dan nog wel een voorstelling met zon uniek en schitterend decor. Het is kortom prachtig en ontzettend leuk om op zeer bescheiden wijze aan deze productie mee te mogen doen."
Fred is figurant
Fred Wolters is figurant
Engbert Gotink speelt een stoere man (eigen foto)


Engbert
speelt stoere man

Wie is Engbert Gotink?
Engbert woont sedert 1974 met veel plezier in Zuidhorn. Hij is daar al heel lang lid van de Rederijkerskamer Eendracht. Eendracht heeft in 1991 een groots openluchtspel opgevoerd. Hierin werd ook de schaking van Josina Clant van Hanckema uitgebeeld. "Ik mocht daar de rol van Maurits Clant vervullen. Kortom, historische stukken op een historische locatie vind ik aantrekkelijk."

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Dit was de reden om naar de auditie voor Anna te gaan. In het stuk wordt mijn rolletje aangeduid als de stoere man. Ik hoef geen tekst te leren."

Jurrien de Vries en hond Storm verzorgden een schaaprijk voorprogramma (foto


Jur en Storm
verzorgen het voorprogramma

Wie is Wouter van Schie?
Wouter acteert en regisseert, schrijft teksten - waaronder toneelstukken - en geeft les. Met zijn vrouw en drie zoons kwam hij in 1995 vanuit Haarlem in Leek terecht, waar hij veel hoorde over kasteel Nienoord en zijn historische bewoners.

Waarom doe je mee aan 'Anna'?
"Toen de 'dolle jonker' Ferdinand Folef halverwege de 19e eeuw een grote brand veroorzaakte in de vroegere borg Nienoord, gingen alle schilderijen in vlammen op. Alleen het portret van Anna van Ewsum liet hij onberoerd. 'Want zij was het enige goede familielid in de geschiedenis', vond hij. Ik dook in de historie en fantasie deed de rest. Een toneelstuk ontstond, waarna ik een bijzonder enthousiaste groep spelers bijeenkreeg. Met elkaar voeren we op een schitterende locatie een uniek theaterproject uit."
Wouter schreef
het script en leidt de
productie en regie

Wouter van Schie schreef het script en leidt de productie en regie (eigen foto)