Makoenders Home Anna van Ewsum Boek over Anna van Ewsum Aanvullingen op de tweede, herziene druk Aanvullingen op de eerste druk ContactTweede, herziene druk!

Anna van Ewsum
Haar afkomst, haar leven, haar wereld


Verkooppunten

- Makoenders (Wouter van Schie), Kluftlaan 2, Leek, tel. 0594-515832
- Bruna, Leek (winkelcentrum Liekeblom)
- Daan Nijman, Heerestraat 87, Roden
- Godert Walter, Oude Ebbingestraat 53, Groningen
- Museum Nienoord, Nienoord 1, Leek
- Primera, De Wending 71, Marum
- Fraeylemaborg, Slochteren
- groningerboeken.nl

Prijs boek: 19,95 euro (excl. 4,50 euro verzendkosten, indien per post te verzenden binnen Nederland)

De cover van het boek over Anna van Ewsum, geschreven door Wouter van Schie

Wouter van Schie heeft in 2017 een enigszins gewijzigde druk van het boek Anna van Ewsum. Haar afkomst, haar leven, haar wereld gerealiseerd. Er is hier en daar wat weggelaten uit de hoofdstukken van de familiegeschiedenissen van Van Ewsum en Von Inn- und Kniphausen, maar daarentegen zijn er interessante aanvullingen over Anna zelf en bijvoorbeeld ook over haar kleindochter Anna Wilhelmina. Het boek, op A4-formaat, met 260 pagina's en ongeveer 400 kleurenfoto's, is sinds 1 oktober 2017 te koop.

De prijs bedraagt, in de winkel en bij de auteur-uitgever zelf, slechts 19,95 euro. Bij verzending per post door de auteur-uitgever zijn de kosten, inclusief 4,50 euro verzendkosten, 24,45 euro.

Voor bestellingen via de post, zie de bereikbaarheidsinfo op de contactpagina.De presentatie van de tweede, herziene uitgave van het boek over Anna van Ewsum, geschreven door Wouter van Schie

Het rijk geïllustreerde boek (met ongeveer 400 fullcolor-afbeeldingen) doet verslag van een grondig onderzoek naar de afkomst, het leven en de wereld van Anna van Ewsum. Deze borgvrouw van Nienoord te Leek overleed op 6 november 1714, ruim 300 jaar geleden. De tweede druk van het boek telt 260 pagina's. Het is wederom gebonden, met harde band, en uitgevoerd op formaat A4. Het is weer fraai vormgegeven door Ineke Blaauwwiekel.

Doordat de leesletter een half puntje kleiner is dan in de eerste druk, en door andere aanpassingen, bevatten de 260 pagina's minstens zoveel informatie als de vorige druk. Sommige wat minder belangrijke zaken zijn korter beschreven, zoals de voorgeschiedenissen van de families Van Ewsum en Von Inn- und Kniphausen. Andere, nieuw gevonden zaken zijn toegevoegd.

Omdat de auteur er zelf niet aan hoeft te verdienen, kan de prijs van het boek relatief laag (19,95 euro, exclusief eventuele verzendkosten) blijven, ook mede dankzij financiële ondersteuning door de Stichting Dijk-Weering en de Historische Kring Gemeente Leek en omstreken.

Onderzoek
Sinds 2010 doet Wouter van Schie op eigen houtje onderzoek naar de historische figuur Anna van Ewsum (1640 - 1714). Zij was een jonkvrouw in Leek, woonachtig op de borg (= adellijk woonhuis, kasteel) Nienoord. Van Schie begon met zijn avontuur vanwege de voorbereidingen op de theatervoorstelling 'Anna', die door hem werd geschreven, geregisseerd en geproduceerd. In juli 2011 waren er vijf voorstellingen van dit openluchttoneelspel, bij de borg op landgoed Nienoord. Het stuk ging over een belangrijke dag in het leven van Anna van Ewsum, de dag voordat zij het trouwcontract zou ondertekenen met haar tweede echtgenoot, Georg Wilhelm von Inn- und Kniphausen.

Ontdekkingen
Van Schie raakte danig geïnteressseerd in de 'schone, rijke en gelukkige' Anna en hij besloot een boek te schrijven over al zijn bevindingen. Voor deze publicatie, Anna van Ewsum. Haar afkomst, haar leven, haar wereld, verdiepte hij zich nog eens grondig in de historie. Hij verzamelde alles wat hij kon vinden over Anna en haar familie en raakte gefascineerd door wat hij aantrof. Ook nu nog kun je allerlei ontdekkingen doen over het verleden van 300 jaar terug, zo blijkt.

Unieke kleurenfoto's
Hoewel schrijver van vele toneelstukken en sprookjes, hield Van Schie zich aan de feiten en liet hij fictie buiten zijn boek. Hij is, zeg maar, aanhanger van het 'Anna'-principe: 'Alles nakijken, niets aannemen.' Daarom reisde hij zelf naar borgen, kastelen, kerken en andere locaties in binnen- en buitenland (Belgi , Duitsland, Polen en Tsjechi ) om ter plekke informatie in te winnen over voorouders van Anna en haar echtgenoten, en om mooie, bijzondere plaatjes te schieten. Zo is het hem gelukt - met speciale toestemming - unieke kleurenfoto's te maken van originele schilderijen van Anna en diverse familieleden, op plaatsen waar zelden of nooit bezoekers worden toegelaten.

Uiteraard bracht hij ook vele uren door in de Groninger Archieven en spitte hij een aantal overvolle laden met documentatie in Museum Nienoord door. De hulp die hij overal kreeg, ook van leden van de Historische Kring in Leek en op tal van door hem bezochte locaties, was hartverwarmend!Van Schie deed een aantal ontdekkingen, onder andere over:
- een legaat van Anna van Ewsum
- de eerste Van Ewsums
- de scheiding van Anna's kleindochter Anna Wilhelmina
- symbolen van (mogelijk) de vrijmetselarij op Nienoord en in de kerk van Midwolde (er zijn er meer dan je zou denken)
en in de schelpengrot op landgoed Nienoord
- het spiegelmonogram van Georg Wilhelm von Inn- und Kniphausen
- het ontstaan van de eerste borg Ewsum in Middelstum
- de huisnar Bauko
- Wigbolt van Ewsum jr
- een reactie van de 'hoofdmannenkamer' uit Groningen op het verzoek van Anna aanwezig te zijn bij de grafbijzetting van haar eerste echtgenoot Carel Hieronymus von Inn- und Kniphausen
- de geboortedatum van Georg Wilhelm von Inn- und Kniphausen
- de familiewapens op de herenbank in de kerk van Midwolde
- het familiewapen van Von Inn- und Kniphausen in de kerk op de Dam in Leek

Voor een voorproefje, zie: ontdekkingen.

Burgemeester Berend Hoekstra van Leek vertelt in zijn column in de Midweek over het boek (1 mei 2013).

Toenmalig burgemeester Berend Hoekstra van Leek vertelt in zijn column in de Midweek over het boek (1 mei 2013).Lees hier de recensie in het Dagblad van het Noorden over de eerste druk.

Lees ook de recensie van de Stichting Jacob Campo Weyerman op de website weyerman.nl, over de eerste druk.Wethouder Tanja Haseloop van de gemeente Leek met een van de eerste exemplaren van het boek, op 26 april 2013.Bericht over het boek in Midweek, 1 mei 2013.