Home Foto's van de
voorstellingen
Folef-
filmpje

Cast Locatie In de pers Contact


Zie hier de cast van 'Folef, de dolle jonker'!
Onderstaand heeft u de spelers van 'Folef, de dolle jonker' in beeld. Aan hen werd gevraagd iets te zeggen over de overeenkomsten en verschillen tussen henzelf en hun rol.

De foto's zijn van Gerrit Kuiper.
De predikant (Gerrit Kuiper), Folef (Tjerk Heikens, overleden in 2015)
en knecht Jan (Albert Kuiper).


Gerrit: "Het verschil tussen ons is: de predikant oefent zijn beroep uit op zondag, meestal in het zwart gekleed. Ik als schilder werk door de week en ga in het wit gekleed. De overeenkomst is: wij kunnen prima alleen en zelfstandig ons beroep uitoefenen; daarentegen kunnen we ook heel goed samen zijn met andere mensen."

Tjerk (Tjerk overleed helaas in juni 2015, twee jaar na de voorstellingen): "Baron Ferdinand Folef von Inn- und Kniphausen is een heer van stand, oftewel van adel, ik niet! Dus ik heb ook geen borg met een groot stuk land erbij. Ik moet het doen met een flatje en een balkon. Ook heb ik niet meegedaan met de tiendaagse veldtocht tegen de Belgen. De belangrijkste overeenkomst is een tragisch feit: we zijn allebei nog vrijgezel en op zoek naar de ware partner, een vriendin voor het leven, iemand die ons leven kan verwarmen met de liefde. O ja, nog een klein verschilletje: ik ben toch net iets aantrekkelijker dan Folef?"

Albert: "Rustige, vriendelijke en behulpzame man, ja, dat zijn Jan en Albert zeker. Ouderwets is Jan in zijn houding, alleen Albert gaat met de tijd mee. Jan heeft al jaren een vaste vriendin genaamd Grietje en Albert is al jaren getrouwd met Grietje..."

IJsbrand van der Loo (Gerard Hilbrants) en Liselot (Isis Ritte).

Gerard: "De overeenkomst tussen IJsbrand van der Loo en mij is onze voorliefde voor vrouwen. Het wezenlijke verschil zit hem in zijn karakter: hij is een geslepen, sluwe slechterik met alleen maar oog voor eigen gewin, en ik niet!"

Isis: "Overeenkomst: een meid die weet wat ze wil en recht op haar doel af gaat. Een verschil is dat ik niet op oudere mannen val, Liselot wel."

Klaas (Kars Jol), Dirkje (Mariëtta Hummel),
Barend (Jaap Klijn) en Manja (Ilse van Elderen).


Kars: "Een overeenkomst tussen mij en Klaas, de houthakker, is mijn enorme aantrekkingskracht op vrouwen. Een verschil is dat ik meestal wat spraakzamer ben..."

Mariëtta: "De overeenkomst is dat we allebei een bezige zijn die van de natuur en een stoere man houdt, en we zijn allebei zorgzaam en spraakzaam, en we hebben veel geduld. De ene is echter een ietsiepietsie hoger opgeklommen op de maatschappelijke ladder. Ze is net even iets slimmer en woont in een paradijs op aarde..."

Jaap: "Barend is net als ik een meegaand persoon, maar ik weet wat beter de grenzen aan te geven en dan hoeft het niet zover te komen..."

Ilse: "Pff..., best moeilijk, hoor, om overeenkomsten met Manja te vinden. De beste is denk ik dat ik net als Manja al vroeg mijn vriend heb gevonden en dat we al heel lang bij elkaar zijn. Het grote verschil is dat ik wél veel respect voor hem heb, en dat ik absoluut niet bazig ben."
Suffridus (Aartjan Feitsma) en Willemien (Mirjam ten Have).

Aartjan: "Ik houd ook van studeren en in de boeken zitten boeken net als Suffridus. Maar ik schaam me niet voor mijn moeder tegenover mijn vriendinnetje, zoals Suffridus waarschijnlijk wel doet."

Mirjam: "Beiden onbegrensd kunnen wezen en van het leven genieten. Voluptueuze rondingen en daar gebruik van durven maken. En een groot verschil is: ik heb geen zoon. Wel een kat."Greetje (Loes van Sloten), Maria (Gabriëlle Mers),
Amoria (Rita Stenvert) en Adelheid (Pamela Wolters).


Loes: "Greetje is op zoek naar een man, ik helemaal niet. Haar man en kind zijn dood, die van mij leven gelukkig nog allebei. Ze heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, ik heb een mooi onderdak. Ook ik ben niet vies van af en toe een alcoholische versnapering, en evenals Greetje ben ik niet pessimistisch van aard. Evenmin geef ik om rang of stand."

Gabriëlle: "Het verschil tussen Maria en mij is, dat Maria heel erg blijft hangen in het verleden en vol zit van verdriet. Ik ben eigenlijk altijd vrolijk en geniet van het leven. Daarentegen houden we allebei wel van een geintje en gunnen we een ander zijn geluk."

Rita: - tekst ontbreekt -

Pamela: "Adelheid en ik lijken niet erg op elkaar. We zijn allebei modebewust, maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Qua carrière maken we hele andere keuzes. Adelheid ‘houdt zich liggend staande’ en dat is nou niet bepaald een beroep dat ik ambieer. Zij gaat van Amsterdam naar Groningen (of dit een succesvolle onderneming wordt is tijdens de voorstellingen te zien) en ik ben van plan het tegenovergestelde te doen voor mijn studie. Wat niet wil zeggen dat ik de omgeving van Nienoord niet óók prachtig vind. Laten daar geen misverstanden over bestaan."

Bram (Remco van der Velde), Wendelina (Monique van der Velde),
Ulrich (John van der Velde), Bernardine (Laura Drenth) en
Bram (Kylian van der Velde) van Panhuys.


Remco: "Verschillen: Bram houdt van vissen en buiten zijn, terwijl ik een hekel heb aan vissen en meer een 'binnenpersoon' ben. Overeenkomsten: niet echt veel. Maar, we zijn ongeveer dezelfde leeftijd! (Hij is 12, ik 13.) We voelen ons allebei geen kind meer, meer een soort 'jongvolwassene in de maak'."

Monique:"De overeenkomsten tussen Wendelina en mij zijn dat we beiden getrouwd en moeder zijn. Ook weten we allebei precies wat we willen en zijn we niet op onze mondjes gevallen. Verschillen zijn er natuurlijk ook: zo ben ik niet van adel, tenminste daar heb ik mijn ouders nooit over gehoord, en heb ik 'maar' twee kinderen. Ook haar liefde voor haar broer gaat mij soms wel wat te ver. Grappig detail is dat Wendelina is getrouwd met Ulrich en ik met de man die in 'Folef' de rol van Ulrich speelt, John van der Velde. Bram, één van hun acht kinderen, wordt onder anderen gespeeld door Kylian van der Velde en dat is in het echte leven onze oudste zoon."

John: "Ulrich en ik hebben niet veel overeenkomsten behalve dat we getrouwd zijn en vader zijn. Ook Ulrich is gek op vrouwen, maar laat dat wat duidelijker merken dan ik. Ulrich is getrouwd met Wendelina, gespeeld door Monique van der Velde, en dat is mijn vrouw. In het stuk hebben wij acht kinderen, een van die kinderen is Bram. Bram wordt onder anderen gespeeld door onze zoon Kylian van der Velde."

Laura: "Bernardine en ik lijken wel veel op elkaar. We willen beiden goede cijfers halen en willen er ook wel moeite voor doen; ook ben ik net als Bernardine niet zo goed in Frans of Fries. Het verschil is dat ik niet zo'n opschepper ben, Bernardine is dat wel heel erg."

Kylian: "Net als Bram vind ik vissen én meisjes leuk. Bram is in het stuk bijna 13 jaar en ik ben een jaartje ouder. In het stuk speel ik samen met mijn ouders, letterlijk dus, want in het stuk zijn mijn ouders ook mijn ouders!"

Catharina (Marit van der Schaaf), Elisabeth (Miranda Nederhoed) en Catharina (Daphne Nederhoed).

Marit: "Ik denk dat de overeenkomst tussen mij en Catharina alleen is dat we ongeveer dezelfde leeftijd hebben: ik ben 12, zij is 13. Een verschil tussen mij en haar is dat ik niet zo'n lange naam heb als Catharina Johanna de Goede van Gaikinga! En ik denk dat als ik een leuke jongen zou zien, ik hem niet meteen zoveel aandacht zou geven als Catharina aan Bram geeft; Catharina is écht een grote flirt...!"

Miranda: "Net als Elisabeth ben ik trots op mijn dochter en doe ik graag dingen samen met haar. Ik zou mijn dochter natuurlijk niet meenemen naar een afspraak met een potentiële partner. Het verschil met Elisabeth is dat ik mijzelf nooit op deze manier aan een man zou opdringen, maar ik vind het wel mooi dat zij zo zelfverzekerd is."

Daphne: "Net zoals Catharina ben ik graag bij mijn moeder en wil ik dat ze trots op me is, maar zo erg als Catharina hoeft het van mij nou ook weer niet. Natuurlijk is een andere overeenkomst dat ik (samen met mijn vriendinnen) ook graag leuke jongens spot, maar dat ligt voor een groot deel aan mijn leeftijd. Maar als Catharina dan een leuke jongen heeft gespot begint ze er ook veel mee te flirten, zo ben ik dan weer niet. Een ander verschil is dat het me niet boeit of een jongen nou hetzelfde is als ik ben of niet, het is belangrijker dat er liefde is die aan allebei de kanten even sterk is."
Schrijver/regisseur (Wouter van Schie) en
algemeen assistente (Monique Fonk).


Wouter: "Altijd wil ik het beste uit mezelf te halen, en als regisseur probeer ik dat bij anderen."

Monique: "Folef is de tweede productie die ik doe samen met Wouter. Ik volg de opleiding Evenementenorganisatie. Daarom ben ik er nu weer bij betrokken. Voor een deel hebben we dezelfde crew als de vorige, maar er is ook een deel nieuw. Het leuke van deze crew is, is dat we bijna meer dan vrienden zijn geworden, een soort familie. Het is altijd heel gezellig en ik doe deze productie dan ook met heel veel plezier!"