Makoenders Home Anna van Ewsum Boek over Anna van Ewsum Foto's van de voorstelling (juli 2011) Anna-
filmpje

Cast Locatie In de pers Lezingen over Anna van Ewsum ContactMuziek en verhalen in de kerk van Midwolde, op zaterdag 11 en zondag 12 juni, 13.30 en 15.30 uur. Muziek en verhalen in de kerk van Midwolde, op zaterdag 11 en zondag 12 juni, 13.30 en 15.30 uur.

Met alle plezier vertelt Wouter van Schie over Anna van Ewsum en zijn bevindingen over deze zeventiende-eeuwse borgvrouw van Nienoord. Neem hiervoor gerust contact op met de schrijver van het boek Anna van Ewsum. Haar afkomst, haar leven, haar wereld.

Oog voor detail
Op woensdagavond 6 november 2019 zoomde Wouter in op bijzondere details in de kerk van Midwolde rond Anna van Ewsum en haar twee echtgenoten. De lezing, 'Anna, oog voor detail', met vl plaatjes, duurde ruim een uur. De datum was niet zo maar gekozen: op 6 november 2019 was het precies 305 jaar geleden dat Anna overleed.

Al eerder
In november 2014 en februari 2015 hield de auteur ook al een kleurrijke lezing over Anna van Ewsum, vanwege het feit dat de borgvrouw van Nienoord op 6 november 2014 precies 300 jaar geleden overleed. De drukbezochte lezingen vonden plaats in de borg Nienoord, op landgoed Ewsum te Middelstum en in havezate Mensinge te Roden. Op 3 december 2018 volgde nog een lezing in Museum Nienoord over Anna, en op 3 maart 2019 opnieuw, ditmaal met name over de kleindochter van Anna, Anna Wilhelmina van In- en Kniphuisen.

Op 10 oktober 2019 sprak Wouter voor de leden van de Historische kring van Zuidhorn, waarbij er enig accent lag op de link tussen Anna en deze plaats, bijvoorbeeld het feit dat Anco Wigboldus in 1964 een eigenzinnige grisaille maakte van het portret van Anna van Jan de Baen (dit schilderij hangt op de benedenverdieping van de borg Nienoord).

Onthullingen
In zijn presentaties komt Wouter geregeld met nieuwe onthullingen rond de persoon Anna van Ewsum. Er valt steeds weer iets nieuws en interessants te vertellen, dat soms deels ook al is vermeld in de tweede druk van het boek, dat in oktober 2017 verscheen.Wat weten we over Anna van Ewsum en wat weten we niet? Klopt het wel dat zij in 1640 werd geboren en overleed in 1714? Was zij misschien een soort Aletta Jacobs avant la lettre? Had ze beide keren een gelukkig huwelijk? Alles wat de Leekster acteur, schrijver en hbo-docent Wouter van Schie boven water kon krijgen over Anna, heeft hij verzameld in zijn boek:

Anna van Ewsum. Haar afkomst, haar leven, haar wereld

Wouter begon met dit boek nadat hij de goedbezochte theatervoorstelling 'Anna' in juli 2011 (vijf voorstellingen) had geproduceerd. Voor dit openluchtstuk, dat hij zelf schreef en regisseerde, was hij al aardig in de archieven gedoken, maar voor zijn boek deed hij dat des te meer en bezocht hij diverse relevante locaties. En wie zoekt, vindt, of dat nu in Nederland, Belgi, Duitsland, Tsjechi of Polen is. Het onderzoek hield zelfs niet op toen de eerste druk van het boek eenmaal, in april 2013, was uitgekomen. Wouter is blijven spitten, ontdekte onder meer ng een historisch schilderij van Anna, kwam een legaat van de jonkvrouw op het spoor, een nog nergens genoemde brief van Carel Hieronymus en hij werd nog enkele malen vaker verrast, onder meer door een telefoontje van een Deense schrijver, die bijzondere en nog niet bekende feiten onthulde over de scheiding van Anna's kleindochter Anna Wilhelmina. Veel nieuwe ontdekkingen zijn opgenomen in de tweede druk van oktober 2017, maar het onderzoek gaat nog steeds door.

In de presentaties vertelt Wouter over zijn ervaringen en krijgt het publiek nooit eerder gepubliceerde foto's van schilderijen van Anna, haar echtgenoten en verdere familie te zien. De bezoekers worden getrakteerd op boeiende verhalen rond de zoektocht naar feiten over Anna en haar dierbaren, en ze krijgen te horen hoe je ruim driehonderd jaar na haar overlijden (6 november 1714) nog nieuwe ontdekkingen kunt doen, als je een beetje oplet f gewoon geluk hebt.


Wilt u ook een lezing organiseren over Anna van Ewsum?
Neem dan contact op met Wouter via de Contactpagina (zie rechtsboven).