Makoenders Home Anna van Ewsum Boek over Anna van Ewsum Foto's van de voorstelling (juli 2011) Anna-
filmpje

Cast Locatie In de pers Lezingen over Anna van Ewsum Contact


Anna, openluchtvoorstelling in Leek (Gr.) over Anna van Ewsum

Kirsten Zeef als Anna van Ewsum, foto van de voorpagina van De Krant van 12 juli 2011. Foto op de voorpagina van de Midweek.
Daar komt de bruid...
Bauko, de komediant (Gerard Hilbrants) Predikant Nicolaus Barlinkhof (Jaap Klijn)
Rombout Verhulst (John van der Velde), tussen Trijntje (Anouk Hummel) en Tjeerd (Ben Klijn)
Georg Wilhelm (Tjerk Heikens) Beetke van Rasquert (Judith Elzer)
Pietje (Sandra Jol-Hartzema) en Gijsbert (Jan Nederhoed)
Grietman Johannes Woltherus (Kars Jol) Rudolf Wilhelm (Sierk Jan Schotanus
Klaartje, de dienstmeid (Anne Maaike Klooster) Stoere man (Engbert Gotink)
De dievegges (Willy de Leeuw, Mariëtta Hummel en Loes van Sloten) aan het werk
Danseres (Sarah Westerhof)
Violiste Pamela Wolters De notaris (Martin Vinken) leest het trouwcontract voor
Anna, de hele groep
Schaapherder Jurrien de Vries met hond Storm

Klik voor de cast!
Klik voor de cast!
Klik voor de cast!
Klik voor de cast!
Klik voor de cast!
Klik voor de cast!
Hermannus Collenius vervaardigde de wandschilderijen in de balzaal van de borg Nienoord... ...Klik voor de cast van 'Anna'!
Beeldhouwer Hendrik Bielefeld ontwierp de toegangspoort van de borg Nienoord... ...Klik voor de cast van 'Anna'!

De meeste portretfoto's zijn gemaakt
door Anouk Hummel

'Anna', "een juweeltje" (De Krant), is weer voorbij

De vijf voorstellingen van Anna zijn geweest; vier keer hadden we een uitverkocht huis en de laatste avond bijna. De weergoden waren ons al met al behoorlijk gunstig, en het publiek was alle avonden zeer enthousiast. De Annagroep bedankt iedereen voor het komen kijken!

Aphrodite, godin van de liefde, met de appel van Paris

Tijdens de voorstelling van Anna stond dit beeld in het decor. Het is Aphrodite, godin van de liefde en schoonheid, seksualiteit en vruchtbaarheid. Ze kijkt naar de gouden appel die de godin Eris (van tweedracht en strijd), meenam naar een bijeenkomst van allerlei goden en godinnen. "Wie van jullie de mooiste is, krijgt deze gouden appel", sprak zij. Ze liet Paris, zoon van koning Priamos en koningin Hekabe van Troje, kiezen. Hij ging voor Aphrodite, die hij de appel schonk. ...Daarna brak de Trojaanse oorlog uit. Het beeld is een kopie van een werk van Bertel Thorvaldsen (1770-1844). Het is gekocht bij beeldenwinkel Tooms in Ees (Drenthe).

Over 'Anna'

De speeldatums waren:
do 7, vr 8, zo 10, di 12 en wo 13 juli 2011.

Klik voor het programmaboekje in pdf.

Anna van Ewsum werd gespeeld door Kirsten Zeef Posterbord op straat in Leek. Ontwerp: Ineke Blaauwwiekel. Klik voor haar website!

Wouter van Schie schreef het historische dramastuk 'Anna' over Anna van Ewsum, de bekendste borgvrouw uit de geschiedenis van Leek. 'Anna' werd in 2011 opgevoerd in Leek, op het binnenterrein van de borg (kasteel) Nienoord en het Nationaal Rijtuigmuseum. De datums waren do 7, vr 8, zo 10, di 12 en wo 13 juli.

De voorstellingen - in de open lucht - werden geproduceerd door Makoenders, Toneel en Theater. Ze kwamen mede tot stand door steun van de provincie Groningen vanuit het Regionaal Cultuur Plan Westerkwartier en door samenwerking met Museum Nienoord, het toenmalige 'Restaurant Brasserie Kasteel Nienoord', Stagelighting (licht), TGCS (geluid), Stalhouderij Nienoord en Sikko Cazemier Verhuur&Evenementen.

Hoofdrollen: Anna en de komediant
Anna is een standvastige, positief ingestelde jonge weduwe die al het een en ander in haar leven heeft meegemaakt. Nu ze op het punt staat voor de tweede keer te trouwen met een lid van de welgestelde, adellijke familie Von Inn- und Kniphausen bekruipen haar gevoelens van twijfel. Ze zet haar leven eens goed op een rijtje, en ze neemt uiteindelijk een belangrijke beslissing. Om haar heen figureren tal van familieleden, borgbewoners en dorpsgenoten, goed- én kwaadwillend. De komediant (een soort hofnar) - de tweede hoofdrol in het stuk - lijkt een van de weinigen met wie ze het echt goed kan vinden.

Het verhaal van 'Anna' werd geschreven na uitvoerige bestudering van alles wat er zo'n beetje over de vroegere borgvrouw van Nienoord was te vinden. Het is fictie, maar het bevat ook tal van verwijzingen naar historische feiten.
Aan de productie werkten twintig spelers en figuranten mee, en nog eens circa twintig man in de organisatie. Het is voor het eerst dat er een stuk over Anna van Ewsum het licht zag. Niet alleen voor inwoners van Leek was het een erg leuk evenement, ook voor andere belangstellenden uit de wijde omgeving die wel houden van een historisch spel met prachtige kostuums op een schitterende locatie!

Audities sfeervol én succesvol!
Op woensdagavond 17 november 2010 waren de openbare audities voor 'Anna'. Niet alleen beide hoofdrollen maar ook de meeste andere rollen en figuranten konden direct na een sfeervolle avond al uitstekend worden ingevuld! De audities vonden plaats in de tuinhal/expositiehal van het Nationaal Rijtuigmuseum, die speciaal hiervoor was opengesteld.


Begin december was de rolbezetting van 'Anna' helemaal rond. De repetities begonnen op 17 januari.

Klik voor enkele persberichten over het theaterstuk 'Anna'.

Klik voor het hele verhaal in Midweek / Roder Journaal over het theaterstuk 'Anna'.

De ondertekening van Anna van Ewsum op het originele trouwcontract, dd. 14-10-1665; foto: Wouter van Schie, 16 september 2010, Regionaal Archief, Groningen.
Laatste update: 18 juni 2020