Naar de homepage van Makoenders

naar homepage Makoenders, tekst en theaterToneelstuk: De Bushalte


Toneelstuk in twee bedrijven, voor 12 spelers (bij voorkeur 6 mannen en 4 vrouwen, en 2 m/v) plus 4 of liefst meer figuranten).
De drie groepen figuranten kunnen eenvoudig door dezelfde personen worden gespeeld.

Lengte: 1 uur.
Decor wisselt niet.

Klik hier voor een pdf-versie van het eerste bedrijf (126 kB).

Prijs: 38,50 euro.

De Bushalte is ook in het Fries vertaald, door Tineke Hoekstra en Hanneke Snoek,
en verkrijgbaar via Stifting Utjouwerij Frysk Toaniel (StUFT).

Inhoud

Het verhaal van De Bushalte speelt zich af op een plein in een stad. Er staat een bushalte die moet worden gesloopt om plaats te maken voor het realiseren van de wensen van een projectontwikkelaar. De verschillende spelers hebben ieder hun eigen belang in slopen dan wel handhaven van de bushalte.
Centraal staat straatzwerver Jan, die de bushalte tijdelijk tot zijn verblijfplaats heeft gemaakt. Hij gaat de strijd aan met de projectontwikkelaar, een wethouder en een garagehouder. Hulp krijgt Jan van zijn ex-vrouw Lydia, de huisvrouw Mina, de snol Annie en een priester. Verder wordt het plein nog bezocht door leden van een actiegroep, Hare Krishna's en een stel ME'ers.

Het is de bedoeling dat een aantal scenes met weinig tekst breed worden neergezet, bijvoorbeeld de beginscene van Jan of het schilderen door Jan van de bushalte. Met muziek en dans erbij valt er gemakkelijk een avondvullend programma van te maken.


Vragen? Meer informatie? Op zicht ontvangen? Bestellen?
Klik voor een e-mailbericht naar Makoenders, zie Contact. Vermeld er s.v.p. bij om welk werk het gaat.
Surf hier naar een ander stuk van Makoenders voor jongeren en volwassenen:

Wedden om een miljoen?
Muis in huis
Gezichtsbedrog
Repetitie
Kamp zonder liefde
Het duel en de erfenis

Kort werk/sketchesDe Bushalte doet Rijssen aan (voorjaar 2016)

De Bushalte in Spijkerboor (10 december 2011)

'De Bushalte' werd in december 2011 vier keer opgevoerd door Jeugdtheaterwerkplaats ProduKt uit Veendam, drie keer besloten; de openbaar toegankelijke voorstelling vond plaats op 10 december in Café 't Keerpunt te Spijkerboor (Drenthe); aanvang 20.00 uur, gratis entree.

Toneel Burgum speelt De Bushalte (2004)

De Bushalte in Burgum, fotopagina, ca. 200 Kb (foto: S. Peterson).

Foto: Siep Peterson.

'Zaterdagavond speelde het Tonielselsskip Burgum ‘De Bushalte’ van Wouter van Schie. Een 10- tal spelers en nog meer achtergrond mensen maakten er in Landgoed Glinstra State een aangename avond van. Jongeren met durf speelden vrijuit onder regie van Fokke Plantinga. Jan, de zwerver, heeft een bushalte tot woning verheven. Er dreigt echter sloop van het (voor Jan) monumentale pand. Krachten voor en krachten tegen spelen elkaar uit. Daarnaast lopen er diverse (ex) liefdesrelaties doorheen.'De Bushalte in Wijhe (2004)

De Bushalte is - met veel enthousiasme én een uitstekend resultaat - op vrijdag 16 april door de toneelgroep Young Tavenu opgevoerd in het Overijsselse Wijhe.
De regie was in handen van Thom Letteboer, in samenwerking met Hennie Nijhof.terug naar homepage Makoenders